Предстои демонтаж на фигурите на Паметника на Съветската армия, съобщи кметът на "Средец" Трайчо Трайков.

Трайков е подписал днес внесения от областната управителка на София Вяра Тодева план за демонтаж на фигурите, похвали се той в профила си в социалната мрежа фейсбук.

Оградата, за която от областната управа на София съобщиха по-рано днес, вече е поставена около монумента.

В Плана за безопасност и здраве има няколко етапа, един от които е "поставяне на ограда по нов контур", за да се осигури влизането на кранове и камиони. По думите на районния кмет тези действия са в изпълнение на Плана за безопасност и здраве, който бе приет през август тази година и бе одобрен от районния кмет.

В съобщението на областната администрация от днес се посочва, че предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

На 15 септември областният управител разпореди изграждането на конструктивно скеле около Паметника на Съветската армия. Конструкцията беше пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му. 

По-рано днес, на заседанието на СОС общински съветници от "БСП за България" и "Възраждане" заявиха, че няма да позволят демонтиране на Паметника на съветската армия.