Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев предложи промени в НК за ограничаване трафика на нелегалните мигранти. 

“Подпсах и изпратих писма до всички парламентарни групи в НС. Писмата съдържат проект на Закон за изменение и допълнение на наказателния кодекс, който касае трафикът на нелегални мигранти. Предлагаме в този законопроект завишаване на наказанията, приемане на допълнителни мерки, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг”, посочи Демерджиев на брифинг в Министерски съвет. 

Той добави, че целта е МВР да получи помощ при борбата с нелегалния трафик, както и “да бъдат защитени нашите служители”  и апелира прокуратурата и съдебната власт за начина, по който се подхожда към този род деяния, не съответства на обществената им опасност.

"Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема, че човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи, да получи условна присъда. МВР не може да бъде оставено само", заяви той.

Относно оставката на главния секретар на МВР, Демерджиев коментира, че е придвижена към президента и ще вземе решение за нея.