Българската граница не се преминава за 50 евро. Бяха проведени внимателни проверки. Комисията е категорична, че охраната на границата ни е на много добро ниво. Изведнъж в навечерието на решението на Шенген започнаха някакви резерви от другите държави, които обаче не лежат на факти. Това заяви пред БНТ.

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия. Оръжие се използва, когато органите трябва да изпълнят длъжностите си. До този момент нашите граничари бяха оборудвани с пистолети. От такова разстояние не може изстрел от пистолет да простреля човек."

"Трябва да има единна европейска политика как да се охраняват външните граници. Поканихме Австрия да организираме съвместни патрули, но до момента нямаме отговор. Възраженята на Нидерландия нямат нищо общо с критериите на Шенген. Положихме всички усилия да убедим Нидерландия. За мен тяхната позиция е необяснима. Това което ни казва комисията е, че сме готови. Двете държави, които не ни подкрепят, не са гласа на Шенген", заяви Демерджиев. 

Относно сигнала за а ГККП "Капитан Андреево", който "Продължаваме промяната" внесе до ДАНС Демерджиев заяви: "По отношение на ГКПП "Капитан Андреево" политиците трябва да боравят с фактите. "Капитан Андреево" никога не е било охранявано по този начин. По-добър контрол не е имало. Ние създадохме нова лабораторя, за да се вдигне капацитета на проверките. И изведнъж получаваме критики, които не се основават на факти. Създават се фалшиви внушения."