Близо 40 служители на МВР са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Министерския съвет по повод проверката за Георги Семерджиев. 

„Докладът показва стряскащи данни. В него има данни, че приблизително 40 полицейски служители по един или по друг начин са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно. Има две висящи образувани дисциплинарни производства”, каза Демерджиев. Едно от производствата засягало полицай Симона Радева, която, по думите му, трудно можела да бъде наречена „полицай”. Според министъра на вътрешните работи поведението й било несъвместимо със заеманата от нея длъжност – съдействие на лице, извършило криминална проява, включително избягване на наказателна отговорност.

„Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение, че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него”, каза още Демерджиев.

Относно въпроса с пътната безопасност и травматизмва по пътищата, вътрешният министър заяви, че мерките трябва да бъдат перманентни и да доведат до резултати.

„Набелязахме като наш приоритет борбата с водачите, които шофират след употреба на наркотични вещества, алкохол, без свидетелства за правоуправление. Извършихме редица проверки в тази насока, те имат своите резултати“, добави той.

Демерджиев допълни, че основните мерки се прилагат от 16 август, затова ще обявим нашите данни на 16 септември. 

"Не може повече да се търпи развитието на този процес в тази посока, и трябва да излезем от тази тенденция, като променим ситуацията. Мерките не трябва да са инцидентни и симптоматични, а трябва да са перманентни и да доведат до резултати. За мое щастие, цялото правителство прие моята стратегия, и премиерът Донев обяви това като приоритет на служебното правителство", каза още служебният вътрешен министър.

„Днес е важно да набележим следващите стъпки и стратегии за справяне с този проблем. Всяка институция, която има своята отговорност, трябва да се включи. Разчитам изключително много на решенията, които ще се вземат. Така че още следващата година да отчетем напредък в тази сфера, и да сме спокойни, че сме направили необходимото войната по пътищата да се прекрати“, добави Демерджиев.