Дарения за деца в нужда вместо пищни букети за първия учебен ден. Около тази инициатива се обединиха учители и родители в няколко пловдивски училища.   

По традиция за първия учебен ден учителите получават много цветя като признание за труда им. Идеята парите, отделени за китки, да бъдат дарени за болни дечица или ученици от социалнослаби семейства, набира все по-голяма популярност. Призивът за присъединяване към инициативата е публикуван в много Фейсбук групи.

СОУ „Черноризец Храбър” е сред школата, които от няколко години събират пари за благотворителност. „Самите учители не искат букети. Казват, че за тях е важно децата да влязат в кабинета с усмивка. И да се научат да бъдат съпричастни към болката на другите. Затова сме се разбрали с родителите само първолаците да носят по едно стръкче – дори и откъснато от двора. Все пак да бъде цялостен празникът от прекрачване прага на училището”, разказа пред TrafficNews.bg една от майките.

Учениците в по-горните класове ще дарят между 5 и 10 лева, които биха дали за цветя, на свои съученици в нужда. Става въпрос за деца от бедни семейства, за които набавянето на учебни помагала и тетрадки е проблем. Освен за първия учебен ден, учениците от „Черноризец Храбър” правят и благотворителни базари за Коледа и Великден. На тях продават домашни сладки, а събраните средства отново даряват на своите приятелчета в нужда за празниците.

В други училище в града пък вместо букети родителите купуват дребни подаръчета на класната. Някои заменят цветето с бутилка вино или кутия шоколадови бонбони. Други купуват общ подарък – ваучер за книги или билети за театър. Заможни родители отделят и по-големи суми за ваучери за СПА уикенд, бижута и маркови чанти.