"През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции на "Нексо". Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в много държави, включително офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Нексо токени. Сезирана е прокуратурата през септември 2022 г. Образувана е проверка, а след това досъдебно производство", каза председателят на ДАНС Пламен Тончев на заседанието на комисията "Нексо" в парламента.

"Придобита е банкова информация за лицата и фирмите със съмнителни банкови операции. Генерирани са обороти в големи размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от управлението на "Нексо", с които са купувани имоти - бизнес сгради и туристически дестинации. Имат дружества в ОАЕ, САЩ, Естония, Великобритания", каза още Тончев в изложението си.

От наблюдаващия прокурор е взето решение за претърсване и изземване от ДАНС, следствието и МВР, пише 24 часа Това стана на 12 януари на адреси в столицата с разрешение на Софийския градски съд.

"Наложи се претърсване на още 2 адреса в София по неотложност. 2-ма са обвинени с гаранции, други двама се издирват", каз апредседателят на ДАНС.

Главният прокурор Иван Гешев също е поканен, но е изпратил писмо на депутатите, че няма да дойде на заседанието на комисията "Нексо". Срокът бил кратък и ще изпрати информация писмено.
Председателят на комисията Даниел Митов казва, че вече са поискали писмена информация от прокуратурата.

Народните представители ще поканят и представители на "Нексо". Те казаха, че всеки ден получават имейли от компанията и със сигурност ще изслушат и тях.

На въпрос на Асен Василев откъде е информацията на ДАНС, Тончев отговори, че след проверката са обменили информация с партньорски служби.