Разнобой пламна сред ловците заради забраната за ловуване около огнищата, където са открити заразени с африканска чума глигани. А премиерът Бойко Борисов трябва да реши ще се отмени ли ветото, или ще се запази в определения от земеделското министерство срок.

Инициативен комитет за защита правата на българските ловци обяви, че ще връчи днес протестна декларация на министър-председателя и на земеделския министър Десислава Танева с искане да отпадне забраната за лов на глигани в районите с АЧС.
 
 Според Евгени Абаджиев, който е председател на Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – град Пазарджик и представител на инициативния комитет, до този момент всички мерки, които се предприемат в борбата с АЧС и се предписват от БАБХ, граничат с шизофрения.

„Аз съм убеден, че тези хора разбират много добре проблема с АЧС и знаят как да противодействат на разпространението ѝ в „задните дворове“ и в големите стопанства. Но смятаме, че те не са наясно с начините на ловуване и как може да се ограничи популацията на дива свиня от ловците. Затова и предлагаме алтернатива на техните предложения с една-единствена цел – да помогнем в драстичното намаляване на популацията на дива свиня“, каза Абаджиев пред БНР.

Според него това може да стане, ако се спрат всички забрани за ловуване, открие се по-рано ловният сезон и се удължи, за да може да има ефективен лов с кучета. Абаджиев е убеден, че по този начин популацията на дива свиня ще се намали със 70%.

По думите на Абаджиев, сега ловците нямали интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета, тъй като тогава в дадения район ще бъде прекратен ловът.

„С тези заповеди държавата игнорира ловците като партньори в борбата с АЧС. Спирането на лова води до тихи зони, в които прасетата се събират от други места, в които се ловува. Там може да се заразят и здрави прасета, които после в търсене на храна отиват на други места и заразяват и други прасета, включително в „задни дворове“, изтъкна Абаджиев.

Предложението обаче не среща подкрепа сред ловците.

„Някои ловци си фантазират разни неща, но трябва да внимават какво говорят”, предупреди пред TrafficNews Румил Лачев, главен експерт към Националния ловно-рибарски съюз.

Той е категоричен, че предложението на инициативния комитет е неприемливо за много от ловците и дружинките. „В инфектираните зони не трябва да се ловува, за да не се пренася вирусът”, е мнението на главния експерт към НЛРС.

По думите му, в много от забранените територии скоро отново ще е разрешено ловуването. Там, където АЧС е открита преди два месеца, след още толкова ще бъде разрешен лов без кучета, а след още два – и с гонки.

Лачев посочи, че ограниченията не са чак толкова много, защото забраната обхваща територия от 6-7 километра около огнищата.

„Трябва да се прояви разум. Европа и Азия пламнаха с вируса. В случая не важат законите за лова, а за ветеринарно-медицинската дейност”, посочи още Лачев. По думите му, от вируса ще се отървем едва след като бъде намерено лекарство и ваксина срещу него.

"Невъзможно е да се избият всички диви прасета. Но да не стане така, че ловците да излязат виновни за разпространението на АЧС", каза още Лачев. 

Днес започна обсъждането на предложенията за промени в Закона за лова и опазване на дивеча, които бяха внесени в парламента заради АЧС. Те предвиждат увеличаване на правомощията на министъра на земеделието да променя сроковете за групов лов на дива свиня. Очаква се новите текстове да бъдат разгледани и приети от депутатите сравнително бързо, така че груповият лов тази година да бъде разрешен още от средата на септември.

По този повод председателят на другото ловно-рибарско сдружение - СЛРБ, инж. Васил Василев се обърна с писмо до всички председатели на ловно-рибарски сдружения в страната.

"Продължаваме да настояваме за смекчаване на мерките срещу забрана на лова в зоните с АЧС. Очевидно те не дават резултат, а лишават много ловци от любимото им занимание", се казва в писмото. 

По повод решението на инициативния комитет да се иска отмяна обаче инж. Василев призовава внимателно да се обмислят решенията, за да не се стига до задълбочаване на кризата с АЧС.