Съдия изпълнител продава емблематична къща на столичната улица „Оборище”, в която е живял Тодор Живков. Става въпрос за „Чапрашиковата” къща, която се намира на номер 19. Обявената цена за нея от съдия-изпълнител Мариян Петков е 11 358 820 лева, показа проверка на TrafficNews в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Оферти от кандидат-купувачи се събират до 30 септември, а победителят, ако има такъв, ще бъде обявен на 1 октомври.

Къщата, построена през 1932 г., е принадлежала на големия търговец на тютюн Крум Чапрашиков. Той е бил  женен за Елисавета Тенева, наричана Милиончето, която е била дъщеря на финансовия министър на България по онова време.

След идването на „народната” власт, най-хубавите сгради са национализирани. Номер 19 е взета за щаб на съветската армия в България по време на войната. Тя имала 70 стаи и три подземни гаража.

По-късно на номер 17 е построена кооперация, която е била резиденция на Тодор Живков, а съседната - на номер 19, е била предназначена от УБО (управление за безопасност и отбрана) за гости на правителството от чужбина.

Според една от версиите Тодор Живков е харесал къщата на Чапрашиков и се преместил в нея, а тя станала известна като негов дом. Така се раждат вицове, че улица „Оборище” вече трябва да  се нарича „Тодорище”.  

След няколко години обаче Тато се мести в резиденция „Бояна”. Градската легенда гласи, че Живков бил информиран за замърсяване от „Кремиковци”, което вятърът издухвал по посока Изток-Запад до Докторската градина и това повлияло на решението му да напусне къщата на Чапрашиков.

През 1978 г. имотът е обявен за паметник на културата от местно значение.

След 1989 г. наследниците на Чапрашиков се опитват да си го реституират.

В нея е запазено голяма част от оригиналното обзавеждане - кожени мебели от 30-те години на миналия век, паркет, картини, дори посуда.

В крайна сметка емблематичната сграда става собственост на рекламния бос Красимир Гергов, като той регистрира там седалището на Българския голф клуб.

Имотът за първи път бе пуснат на търг от ЧСИ в началото на 2019 г. заради дълговете на компанията на Гергов "К консултинг". Тогава цената бе по-ниска - 10.3 млн. лв. с ДДС. От обявата още става ясно, че върху имота има ипотека от Банка Пиреос и "Джеррард естейт холдингс". 

Триетажната къща е с 439 кв.м  застроена площ, а парцелът към нея е 2433 кв.м. Общата разгъната площ е около 1100 кв.м.  Предлагат се и две две допълващи постройки с площ от 108 кв. м

Огледи на имота могат да се правят на 20 и 27 септември.

Желаещите да участват в наддаването трябва да предоставят депозитк в размер на 10% от началната цена.

ъ