Четвъртък пазарът на Гребната база е разделен на два враждуващи лагера, установи TrafficNews.bg. Продавачите, които споделят едно и също работно място, от месеци не си говорят и се карат помежду си. Причината за това е спор за затварянето за коли на тържището.  Бившият полигон се е превърнал в  „пазар драйв” - клиентите минават с колите си покрай сергиите и само поръчват желаната стока.  Това „удобство” обаче  предизвиква множество инциденти. В коридорите между масите няма достатъчно пространство и за коли и за пешеходци. След инцидент с дете през месец август входа за коли се затваря от страната на плувен комплекс "Младост”. Колите продължават да влизат от входа с чешмичката, но изход няма, място за обръщане също. Това обаче поставя в неравноправно положение търговците от тържището. Продавачите, чиито сергии са по-близо до минаващите коли, имат повече клиенти и не придирят за одраните маси и изкривени колони.  Правят се, че не забелязват и  инцидентите,  твърди търговец пожелал анонимност.

„Това е единственият пазар, на който може да се минава с коли. Навсякъде е опасно, дори на пешеходна пътека могат да те блъснат.  Преди няколко месеца стана проблем  с един колега, мина с колата и един го напсува и се сбиха. Това е, други инциденти няма. Тук идват да си пазаруват само баровци с коли. Имам клиенти, които ми се обаждат по телефона, идват плащат си и аз им нося стоката в колата. Дори певицата Ивана, тя  не слиза, само поръчва. Ако затворят входа ние оставаме без работа”, твърди продавач от другия лагер.

Другият враждуващ лагер е от другата страна на пазара, където входа е затворен. Те изброяват не един инцидент и са за затварянето на пазара.

„Тук се разхождат майки с деца. Как може да влизат коли и да минават на една педя от краката на хората? За малко да блъснат една детска количка с близначета. Моята маса я закачиха два пъти. Постоянно бутат колоните. Нови са, а са вече изкривени. Колите обръщат вътре между масите, между колоните. Инциденти има постоянно, веднъж спасихме едно дете на косъм от гумите на един джип. Трябва ли да  чакаме да се случи нещо,за да се променят нещата” ,възмущава се  продавачка.

И така от няколко месеца виртуална Берлинска стена разделя Четвъртък пазара, предизвиква всекидневни конфликти и скандали между продавачите. Цветанка Георгиева от Войводиново разказва за проблемите, които има на работното си място:

„Пазара се раздели на две. Много се караме, много вражди. Не щем да се видим. Никой няма да вземе клиентите на другия. Не може да се работи така.”

За коментар потърсихме и директорът на ОП „Общински пазари” Минко Минков. Той обаче е извън града. Очаквайте неговия коментар и развитието на проблема.

Олга Даскалова