Държавите членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество да подготвят съвместна кандидатура за общото нематериално наследство в ЮНЕСКО, решиха участниците на срещата на министрите на културата от 12-те държави в ОЧИС днес в Пловдив. 

Политическата дискусия бе фокусирана към приноса на културното наследство за развитие на сътрудничеството между страните от региона. Работата на Българското председателство през последните месеци беше продиктувана от все по-голямото значение на културата и най-вече културното наследство в политическия дневен ред на страните от региона, подчертаха домакините. 

Участниците подписаха Декларация, с която  изразиха политическа воля да  продължи обменът на добри практики при опазването и популяризирането на културното наследството и процесът на неговата цифровизация.

„По време на заседанието България представи работата на Регионалния център за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа, който се намира в София. Нашето предложение беше да се активизира работата на този центърп и той да бъде подпомогнат от правителствата на страните членки. Обсъдихме варианта за изготвянето на общ туристически маршрут, фокусиран върху подводното богатство. Обсъдихме и вариант за обща кандидатура в ЮНЕСКО, която да покаже общото ни нематериално наследство”, разказа заместник-министър Амелия Гешева.

Тя допълни, че в момента в България се обучават експерти как да изготвят кандидатурата и да направят така, че да бъдат съхранени живите човешки съкровища в региона.

„Колегите ни настояха да има повече активности от страна на Гърция и Турция в сферата на нематериалното културно наследство и подкрепа от техните държави”, допълни Гешева.

От думите на генералният секретар на Постоянния секретарият на ОЧИС посланик Майкъл Кристидис, който благодари за гостоприемството на Пловдив и призна, че е приятел на града, стана ясно, че приоритет и занапред ще бъдат темите за ограничаване на трафика на културни ценности, дигитализацията на културното наследство, съвместни инициативи и взаимодействие за популяризиране на литературните съкровища на страните членки.