Ефективен протест започват от днес личните лекари в областите Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. Очаква се в протестите да се включат също лаборатории, частни и общински болници.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари успокояват пациентите, че въпреки протеста, ще има кабинети, които да поемат спешни случаи.

Медиците излизат на протест, защото според тях състоянието на здравната система е достигнало критичната точка на хаоса и предлаганите от министерството промени не водят до развитие и подобрение. Решението идва след като Националният съвет на Българския лекарски съюз сне в петък доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. 

Тази седмица НЗОК смята да въведе служебен рамков договор, който включва промени, с които лекарите не са съгласни - продължаващите лимити за лечение в болница, пръстови отпечатъци при преглед, изследване, прием и изписване в болница и аптека и задължения за допълнителна документация, които още повече натоварват медиците с бумащина, съобщава радио Пловдив.

Към сдружението на личните лекари, които първи обявиха, че ще протестират и няма да приемат болни, се присъединиха и двете обединения на частните болници и сдружението на общинските болници.

Лекарите от спешната помощ, обаче се разграничиха от протеста. От Асоциацията на работещите в спешната помощ възроптаха срещу очаквания поток от пациенти, който би се насочил към тях. Премиерът Бойко Борисов също коментира, че протестът на лекарите е неоснователен. Той посочи, че в здравеопазването отиват над 3 милиарда и половина – пари, които са на всички данъкоплатци. Въпреки увеличението, което се иска непрекъснато, здравеопазването не е станало по – добро, посочи министър-председателят.

Дали пловдивските лекари ще се включат в протестите на медиците през април – решението трябва да бъде взето този следобед. Това ще стане на заседанието на разширения  Управителен съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив. 

На 7 април, когато се отбелязва Международният Ден на здравето, се очаква пресконференция и протест на колегията, с които да запознае обществеността за отношението й към здравната реформа.