Протестиращите пловдивчани, бранещи парка зад хотел „Санкт Петербург”, за поредна вечер изразиха гражданската си позиция, а именно за опазване на зелените площи в квартала. Хората са категорични, че бункерите, намиращи се на терена, са принадлежали преди години на военните и са държавна собственост. Документи за това обаче не са намерени.

„Ако бункерът е държавен, искаме да ни се представи нотариален акт. Ако не, да се направи протокол, че съществува и да се конституира като такъв, а след това да се актува като държавен имот”, заяви председателят на инициативният комитет, бранещ парка – Асен Костов.

От документите и скиците, пловдивчаните са констатирали и нещо интересно. По инвестиционен план, паркингът трябва да бъде изграден именно върху бункера.

„Картинката се изяснява защо именно тук ще прави паркинг. Той можеше да бъде направен където поиска, но този бункер им връзва ръцете. Унищожавайки го, започват да правят каквото си поискат”, допълват от комитета.

В същото време областният управител Здравко Димитров заяви, че няма как на частен терен подобно съоръжение да се актува. Документи за бункера не са открити и в архивите.

Димитров заяви още, че е питал и директора на историческия музей под тепетата Стефан Шивачев, който е обяснил, че вероятно бункерите са свързани с 9 пехотен полк, който е бил позициониран.

По-рано през деня областният управител и шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков направиха инспекция на бункерите, които се намират в парка от 16 дка зад хотел „Санкт Петербург”. Спецполицаите разбиха вратите на бункерите, като направиха обход на съоръжението. 

Командосите от СПС щателно провериха всяко едно кътче на съоръжението.

Оказа се, че то се е ползвало като свърталище на бездомници, наркомани и проститутки. Подът е покрит освен с отпадъци, а с спринцовки, игли, използвани презервативи и дори дамско бельо. Хора в района са забелязвали двойки да влизат там и да се отдават на любовни ласки.

Енигма с бункерите в парка в Кършияка в Пловдив – не фигурират в нито един регистър СНИМКИ и ВИДЕОГубернаторът и шефът на пловдивската полиция направиха обход на бомбоубежището

„Тук обаче има тухли, което говори, че е правено по-скоро. Ще поискаме от собственика съоръжението  да се премахне, тъй като е опасно.  Никой в България не е над закона”, каза Здравко Димитров.  Той каза още, че няма кой да позволи собственика на имота да го застрои. 

Какво още споделиха протестиращите и Областният управител може да видите във ВИДЕОТО: