Административният съд в Бургас реши 60 347 бюлетини от общо 339 секции за избор на общински съветници в Бургас да бъдат преброени отново.

Случаят е без прецедент, а поръчката ще се възложи на 3 вещи лица, които ще бъдат определени до края на седмицата.

Вчера кметът на Бургас Димитър Николов и всички 51 общински съветници положиха клетва. Няколко маса по-късно олаче административният съд уважи жалбата на лидера на ПП "Средна европейска класа" Константин Бачийски и Бисер Русимов да се броят повторно изборните книжа

От "Средна европейска класа" настояват да се броят гласовете само за тях и да се провери дали е имало действителни бюлетини, които са отбелязани като недействителни

"ОИК и заинтересованите по делото лица се противопоставихме на това, тъй като считаме, че е недопустимо броенето на бюлетините от всички 339 секции. "Средна европейска класа" оспорват действителността на протоколите и като резултат от това съдът допусна броене на бюлетините", коментира пред БНТ Фани Семерджиева - председател на ОИК- Бургас.

Вчера Бачийски заяви, в съда, че е станал свидетел как в една от секциите бюлетините на партията му са прехвърлени към друга партия.

"Когато някой твърди, че има нарушения в някоя от сецките, най-логично е да сезира ОИК със сигнал или жалба - в изборния ден при отчитането на резултатите обаче нямаме нито една жалба".

Допуснати са над 10 вещи лица, които ще броят бюлетините.