Удължават извънредната епидемична обстановка у нас. Решението официално ще бъде взето утре на Министерски съвет, това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов. Той се включи на живо във фейсбук от дома си, където се провежда съвещание във връзка с мерките за бъдещия туристически сезон.

„Времето лети и скоро е 1 май, президентът се мотае, но ние трябва да вземем решения. Ние ще направим всичко възможно, за да се чувстват добре туристите у нас. Вижте какво става в страните около нас – пълен локдаун, при нас не е така. Ще ваксинираме и служителите в туристическия бранш, за да има безопасност. Българите не обичаме да оценяваме това, което е направено“, каза Борисов.

Министърът на туризма Марияна Николова заяви, че всички са в готовност за стартиране на туристическия сезон на 1 май.

„Съставили сме единни правила и сме в готовност за предоставим протокол за влизане в страната“, каза Николова.

Проф. Костадин Ангелов коментира и как ще се влиза в страната.

„Правила за влизане в страната са конкурентни на останалите държави, за да имаме един по-добър сезон. Утре ще влезе в сила заповед, която ще дава възможност да се влиза в страната  по три възможни начина – ваксинационнен сертификат, ваксина, призната от СЗО. Вторият начин – отрицателен PCR и антигенен тест. Третият вариант е документ за преболедуваме, който е от 6 месеца“ , каза Ангелов.

От бранша очакват двойно повече туристи тази година в сравнение с измината.

Според Борисов у нас мерките се спазват и именно това е причина да сме атрактивна дестинация за туризъм. Също така не сме въвеждали досега строги мерки и не сме имали огнища на вируса.