Миналата седмица българската прокуратура поиска Русия да ни предаде трима офицери от ГРУ, заради отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Бившият военен министър Бойко Ноев беше свидетел по делото за отравянето, често говори по темата докъде достига мащаба на руското влияние в България.

„Не само Гебрев, трима души бяха отровени. Обадиха ми се, че той е във Военна болница и отидох да го видя. Първо ме привлякоха като свидетел едва ли не съпричастен към отравянето”, заяви Бойко Ноев пред Нова телевизия. „Прокуратурата е пробита дълбоко от руски интереси. Това е може би единствената институция, която не може да бъде разследвана от ДАНС за руски интереси”, каза Ноев. 

Той обясни, че се познава с Гебрев от 2001 г. „Той е човек, който не дава нито стотинка и е принципен с това. Всички, които бяхме там (при Гебрев в болницата), станахме свидетели. Откакто бях при него в болницата и станах свидетел, съм бил разработван, подслушван, проследяван – без съдебно разрешение за около 3 месеца, след това е имало съдебно разрешение. Сега започват да излизат документи. Подслушван съм от ДАНС по времето на Сотир Цацаров. Още не съм видял всички преписки, а те са над 20. Затова подслушване трябва да отговори г-н Сарафов (сегашният и.д. главен прокурор Борислав Сарафов).

Бившият военен министър разказа, че е получил писмо в резултат от неговия сигнал до прокуратурата, в което се твърди, че няма такова нещо, каквото твърди (че е подслушван незаконно).

Ноев разказа, че е видял документи от обвиненията към депутата Делян Пеевски от американското правителство, на базата на които той е включен в списъка „Магнитски”. „Това са официални документи на американското правителство, където информацията защо Пеевски е в списъка „Магнитски”, е заличена изцяло, пише, че е секретно. Задавам си въпроси има ли в това черното, заличеното, „Булгартабак”, има ли „Южен поток”, има ли фирма „Виафорт”, с която адвокатът на Пеевски атакуваше придобиването на „Дунарит”. Всякакви опити да се свърже атаката срещу Гебрев и тези документи в България не се разследват”, каза Бойко Ноев. Той се позова на чуждестранни специалисти, според които няма шанс Делян Пеевски пожизнено да излезе от списъка „Магнитски”.

По думите на Ноев при един от „намагнитените” (българите от списъка „Магнитски”) се намеква за руско влияние.