Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори по време на брифинг за новите санкциите срещу Русия.

"С огромни усилия успяхме да приемем закони, които да диверсифицират горивото за двата ни ядрени реактора, така че да се откъснем от ядрената зависимост. Беше приет закон, с който да се закупят два реактора. Работим активно по този въпрос. ГЕРБ е "за" санкциите срещу Русия, но за бързо строителство на мощности", заяви Борисов. 

" С огромни усилия успяхме в НС да приемем закони, които диверсифицират горивото за двата ни ядрени реактора, с "Фраатом" и "Уестингхаус" . Бе приет закон, с който да се купят 2 реактора, американско производство, с една от най-добрите технологии, за да може докато изтече 5 и 6 блок на Козлодуй, да сме изградили нова мощност", заяви той. И предложи да се работи за междуправителствено споразумение със Щатите, за да се определи финансирането на нови блоков." Вчера бяха "Уестингхаус" и работим активно ако има санкции към Русия да ги подкрепим, но да сме си изградили мощности", каза Борисов.

Според него протестите срещу Радев са закъснели. "Дали сме цялата власт на Радев и той сравнително добре се оправя. Надявам се ПП да не се превърне в Да, България - те не искат да носят отговорност и да има правителство. Искат някой да тричат, да се разходят, пред някой да кажат" ууу" и да си ходят. И Радев си управлява", ядоса се Борисов.

Той побърза да уточни, че само в някой неща президентът се се справил." Радев, през неговото правителство не се поддаде на популизма на Кирил и Асен да отвори бюджета и да съсипе финансовата дисциплина. За санкциите го критикувам", обясни той.

"Като знам как не им се работи, обичат да спят до късно. Те искат някой да работи, ако му открият грешка, те да излязат да повикат на Орлов мост и да се приберат", заяви Борисов към ДБ. 

Борисов вижда възможна коалиция с "4 евроатоланчески партии, ако влезе и"Възхода" ставаме 5", визирайки ДБ, ДПС и ПП, които участвали малко в някои решения на предния парламент.

"Чисто евроатлантически. Подписваме или се договаряме пред обществото какво ще правим", настоя Борисов.Според него има 10-15 неща, които са важни.

"Демокрацията изисква да се съобразиш с тези, които са най-много. Вместо да клечиме по студа, да се договорим и да направим правителство" , настоя той. И прогнозира, че може да стане същата война в общинските съвети, а малки бизнес партийки щели да накланят везните и щели да стават бели, защото няма отговорни. 

"Пак ли няма да има правителство? Няма да има и след местните избори. Ще има обидени. Остава да се молим на Господ Радев да управлява разумно. Няма инструмент срещу него и той си управлява последователно", заяви Борисов.

И се оплака, че докато били на власт нямало силна опозиция, получило се "преяждане с власт" - всичко било тяхно, президентство, областни управи, министри. "Силната демокрация иска силна опозиция. Всеки си има мястото, няма проблем да си говоря с тях", отговори той на въпрос за явяването на лидерската среща по покана на Корнелия Нинова.                           

 

И се закани ако това не го направи служебното правителство, да го направят ГЕРБ след 2 април.