Над 20 коли са блокирани на пътя за хижа Здравец, съобщиха читатели на TrafficNews.  Сред закъсалите е и автобус, който не може да се размине по трасето с боксуващите на място автомобили.

Пътуващите към Пловдив са принудени да оставят в страни превозните си средства и да съдействат на колегите си на пътя.

„На хижа Здравец има хора, които не могат да се приберат, туристи и деца. Съветваме хората да не тръгват, защото е непроходимо. Пътят не е чистен, има и лед”, пише наш читател.

Пловдивчанинът дори е успял да снима ситуацията към този момент, която описва като „снежен капан”. Действително на кадрите се вижда огромна колона от автомобили, която не помръдва. На други пък - боксуващи и въртящи се коли. Наизлезлите хора бутат заклещените в преспите превозни средства.

Над метър е достигнала снежната покривка и в близката местност "Копривките". Очевидци ни изпратиха снимки на красивия, но и стряскащ пезаж, от които личи, че придвижването в района е почти невъзможно. 

"Няма достъп до тук! Искрено се надявам да намерят начин за почистване, преди да замръзне", сподели читателка.

Както TrafficNews съобщи, тежка е обстановката в по-високите части в община "Родопи" и област Смолян. Пътя Пловдив - Асеновград е почистен от снега, ала на места е препречен от паднали дървета и клони, в следствие на снега.

Най-тежка обаче е ситуацията в планинските села на територията на община „Родопи”. След 12 часа неспиращ снеговалеж част от селата са блокирани и без ток. 

"В част от селата снежната покривка е близо 2 метра. От вчера следобед машите се борят с преспите по общинските пътища. Най-тежко е положението към селата Бойково, Лилково и Ситово. Почистването на пътя е ангажимент на Агенция „Пътна инфраструктура”, но едва днес сутринта техника на АПИ беше пусната да пробива отсечката", съобщиха от община "Родопи". 

Според официалната информация кметът на община „Родопи” Павел Михайлов е разпоредил техника на общината да започне разчистване на републиканския път, за да не бъде прекъсната връзката на хората там с останалия свят. 

Пловдивско село блокирано заради снега! Жителите останаха и без ток

Не пътувайте в Родопите! Пътищата са опасни, селата са без токПланинските села се борят с тежката зимна обстановка