"Шофьорите, на които не се налага, да не предприемат пътуване в посока Родопите и Източна България", апелираха от Агенция пътна инфраструктура. 

Тежка е обстановката в по-високите части в община "Родопи" и област Смолян. Пътя Пловдив - Асеновград е почистен от снега, ала на места е препречен от паднали дървета и клони, в следствие на снега. При разтапянето са възможни свлачища и опасност от падащи камъни и земни маси по платното. 

Най-тежка обаче е ситуацията в балканските села на територията на община „Родопи”. След 12 часа неспиращ снеговалеж част от селата са блокирани и без ток. 

"В част от селата снежната покривка е близо 2 метра. От вчера следобед машите се борят с преспите по общинските пътища. Най-тежко е положението към селата Бойково, Лилково и Ситово. Почистването на пътя е ангажимент на Агенция „Пътна инфраструктура”, но едва днес сутринта техника на АПИ беше пусната да пробива отсечката", съобщиха от община "Родопи". 

Пловдивско село блокирано заради снега! Жителите останаха и без токПрез нощта пожарна е закъсала на пътя Бойково-Лилково

Според официалната информация кметът на община „Родопи” Павел Михайлов е разпоредил техника на общината да започне разчистване на републиканския път, за да не бъде прекъсната връзката на хората там с останалия свят. 

Без ток обаче са селата Бойково, Дедово и Ситово, като аварията настъпи още вчера. Мокрият сняг и вятърът създават проблеми,
но от ЕВН информираха, че в момента,в който пътят бъде проходим, ще изпратят екипи, за да отстранят авариите.

Временно е затворен пътят Пловдив – Лилково поради паднали дървета във високата част, които се разчистват от Областно пътно управление и Община Родопи и ще се осигури достъп на екипите на ЕВН, за да   възстановят електрозахранването на селата Ситово, Лилково и Бойково. В момента с техника  се разчиства и пътя Перущица –Скобелево, като машините  ще продължат към селата Чурен и Връховръх.

Непроходим е и главният път за село Скобелево. Разчистването на отсечката е ангажимент на двете общини – Перущица и „Родопи”, като от страната на Община „Родопи” пътят е отворен за движение. Там хората очакват пътя да бъде пробит, за да бъдат доставени хранителни продукти към селото.

От кризисния щаб в община „Родопи” заявиха, че поддържат непрекъснат контакт с кметовете и кметските наместници и имат готовност да реагират при промяна на обстановката.

За днес жълт код е обявен за 13 области на страната. Предупреждение за обилен снеговалеж, силни ветрове и образуване на виелици е в сила за цяла Източна и части от Северна и Южна България. Община Родопи и област Смолян не попадат в опасните зони, ала заради вчерашния обилен снеговалеж ситуацията там е усложнена.

Автомагистрала Тракия е почистена и е обработена против заледяване. Всички пътища от първостепенната и второстепенната главна пътна мрежа са обработени против заледяване и са почистени. Пътищата ще се обработват,  за да може да се осигури нормалното им функциониране. Това съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Йордан Калев.

Вижте другите критични точки в България:

Трите прохода в Стара планина са затворени! Десетки са закъсали в снегаУсложнена е пътната обстановка в цялата страна