"Имунитетът на държавния глава не е абсолютен", това мнение застъпи в ефира на BGonAir проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и експерт по Конституционно право.

“Срещу президента не може да се извършват процесуални действия, той не може да бъде привлечен като обвиняем. Но може да започне наказателно производство до изтичане на мандата. Никой не е недосегаем”, категоричен е професорът.

Близнашки коментира решението на Конституционния съд от тази седмица, според което при евентуално престъпление разследване е допустимо, но без да се засягат права и интереси на държавния глава. Обвинения не могат да се повдигат, докато не приключи мандата им. 

Въпросът беше повдигнат в началото на годината от главния прокурор. Иван Гешев помоли за тълкуване на няколко текста от Конституцията, които засягат именно имунитета на държавния глава.

„Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа. Това трябва да е ясно на всички. Много добре са балансирани властите, стига действащите лица, които сме избрали за съответните функции, да се придържат към заложения в тях потенциал“, каза още проф. Георги Близнашки.

Според него свикването на Велико народно събрание е дълъг път. 30 години го водим този разговор. „Писането на Конституция е най-сложното интелектуално занимание в историята на човечеството“, коментира експертът по конституционно право.

Как той коментира още събитията в политическия летен сезон вижте в целия видео материал.