Мигрантите не усещат, че държавата има адекватни мерки към тях. Това тежко чувство за безнаказаност доведе и до автобусната катастрофа в Бургас. Ние имаме система за видеонаблюдение на места и тя е доста добра и ефективна. Това заяви бившият вътрешен министър и ексшеф на ДАНС Цветлин Йовчев пред Нова Тв.

"Трябва там, където няма изградена добра инфраструктура, да се изгради и патрулите да бъдат така разположени, че когато има сигнал за такава преминаваща група, да могат да стигнат до тях за между 5 до 10 минути", каза още той.

Мисля, че прибързваме с обявяването на извънредно положение заради мигрантите в тези райони, каза той.

ДАНС няма преки функции по отношение на охрана на държавната граница и няма как самостоятелно да тръгва да пази тези канали. Основните причини се кореният другаде - ние като че ли още не сме направили важни стъпки, за да защитим границата си, допълни Йовчев.

Той направи и анализ на ескалиралото напрежение в Русия.

"В момента виждаме едно едва ли не истерично и недобре обмислено поведение от страна на ръководството на държавата. Дори проправителствените медии вече критикуват действията му. Това по-скоро показва състояние, в което руският президент Владимир Путин се чувства притиснат в ъгъла. Ето това е опасно - ако той не види начин да се измъкне, по-скоро тогава нещата ще ескалират".

Има 3 взаимосвързани събития, които за мен трябва да бъдат разглеждани заедно - обявяването на частична мобилизация, референдумите и заплахата за ядрено оръжие, каза той по повод войната между Украйна и Русия. Според него говоренето, че Москва ще използва ядрено оръжие е по-скоро, за да се направят опити да се намали подкрепата от Запада за Украйна.