Синдикална федерация на съобщенията към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Федерация „Съобщения“ към Конфедерация на труда (КТ) „Подкрепа“ започват днес подписка в цялата страна на работниците и служителите в „Български пощи“. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Подписката е във връзка със законовата процедура за провеждане на стачни действия в дружеството и е съгласно Закона за уреждане на колективни трудови спорове. Чрез нея работниците и служителите дават съгласие за провеждане на безсрочни ефективни стачни действия със следните искания:

Увеличение на заплатите на работещите в „Български пощи“ ЕАД с 25%, считано от 1 януари 2023 г. Увеличение на стойността на ваучерите за храна на работещите в „Български пощи“ ЕАД от 60 лв. на 100 лв., считано от 1 януари 2023г.

Подобряване на условията на труд в „Български пощи“ ЕАД и материално техническата база, в т. ч. осигуряване на климатици, съвременна компютърна и офис техника и оборудване, подобряване на санитарно-битови условия.

Процедурата за провеждане на ефективни стачни действия започна на 20 януари. Месец преди това бяха обявени символични действия с носене на ленти „Аз протестирам“.

Стачката ще доведе до преустановяване на работата на пощенските станции и предоставяните услуги, предупреждават от синдиката.

Възнагражденията на работниците и служителите в „Български пощи“ към момента са между 712 и 849 лв., и то след актуализация през юни 2022 г., припомнят още от КНСБ.

Служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, в чийто ресор попада управлението на националния пощенски доставчик, заяви след среща със синдикатите, че е възложил на ръководството на дружеството до 27 февруари да предложи варианти за ръст на заплатите. Алексиев посочи още, че стойността на ваучерите на служителите може да бъде увеличена от 60 лв. на 100 лв.