България изпрати три генератора на Северна Македония

06.02.2023 20:20 773 0
България изпрати три генератора на Северна Македония

България изпрати три генератора за контролно-пропускателните пунктове в Северна Македония. Това каза вицепремиерът Иван Демерджиев два дни след като токов удар попречи на десетки българи, тръгнали към Скопие, да честват 151-та годишнина от рождението на лидера на ВМРО Гоце Делчев.

„Насилието и провокациите раждат насилие и провокации, този порочен кръг трябва да се прекъсне“, каза още вицепремиерът и служебния министър на вътрешните работи.

Той анонсира, че в края на седмицата ще има още една среща с македонския си колега Оливер Спасовски - но този път, не в Скопие, а в Делчево.

Въпреки проявите на дискриминация и говорът на омраза срещу нашите сънародници, в Северна Македония не намаляват желаещите да придобият български лични документи.

Това е изводът от данните за заявленията с доказан български произход, които поискахме от нашите консулски служби в Скопие и Битоля, както и от министерството на правосъдието.

„Наред с българските граждани и официалната делегация е била подложена на необяснима проверка“, каза Демерджиев.

„40 минути бяха проверявани полицейските сили, които беше одобрено да ме придружават по време на тази визита. Поддържаме комуникацията, но много ми се иска македонската страна да разбере, че пътят към Европа и добрите отношения преминава през действия, а не през думи“, коментира още той.

По-късно днес македонският президент Стево Пендаровски риторично призова да му се обадят лично българите, които не са се държали агресивно на 4 февруари. Доайенът на българите в Северна Македония Владимир Перев не е оптимист, че скоро ще има затопляне в българо-македонските отношения и според него не бива да се очаква, че инициативата ще дойде от Скопие.

„Цялата тежест остава на българската страна. Да си каже своето мнение в институциите на ЕС и перманентно да го засипва с историческите позиции за Македония, но най-вече за човешките права на македонските българи“, коментира той.

Същевременно само през последните шест месеца от Северна Македония са подалите документи на основание български произход са около 2000 души. А за последните 15 години броят на македонците с български паспорти са общо около 90 хиляди - повече от половината от всички, получили българско гражданство.

 

 

Изпрати новина