Федералният президент и аз сме на мнение, че вредата за Австрия е по-голяма, когато продължаваме да спираме разширяването на Шенген. Подкрепям присъединяването на България и Румъния, ако там контролът функционира по-добре, отколкото в Унгария, откъдето е големият поток. Това заяви австрийският вицеканцлер Вернер Коглер, водач на Австрийската партия на зелените.

Той се дистанцира днес от становището на федералния канцлер и министъра на вътрешните работи срещу разширяване на Шенгенското пространство.

В разговор по въпроси на вътрешната и външната политика на Австрия с представители на Съюза на международната преса Коглер заяви за БТА, че той, както и президентът на страната Александър Ван дер Белен (бивш лидер на Партията на зелените), не споделя мнението на своите коалиционни колеги - федералния канцлер Карл Нехамер и министъра на вътрешните работи Герхард Карнер.

За своето мнение те имат своите причини, допълни Коглер, като се аргументира с числата на мигрантите и с преобладаващия процент от тях, които пристигат в Австрия, без да са били регистрирани.

„Това е така, но като се има предвид, че голямата част идва от Унгария, то тогава би трябвало да искаме да извадим Унгария от Шенген“, продължи политикът формалната логика. „Но ние не искаме това. Аз бих препоръчал Австрия да изостави своята позиция на отхвърляне на разширяването. Федералният президент и аз сме на мнение, че вредата за Австрия е по-голяма, когато продължаваме да спираме разширяването. Подкрепям присъединяването на България и Румъния, ако там контролът функционира по-добре, отколкото в Унгария, откъдето е големият поток“, допълни той.

Коглер подчерта, че по границата на България и Румъния трябва да се вземат допълнителни мерки. По българската граница вече действа пилотен проект, това говори в полза на тезата, че разширяването трябва да се предприеме.

„Ще правим което зависи от нас за да постигнем пробив“, изрази увереност Коглер. Необходимо е също ЕС да ускори, опрости и уеднакви процедурите за предоставяне на убежище на мигрантите, заяви той. „На практика е трудно да се обединят хуманност и ред, но виждам че има шанс“, завърши оптимистично вицеканцлерът.

В разговора с представителите на чуждестранни издания Вернер Коглер се спря подробно и на постигнатото от Партията на зелените в опазване на климата, приетите от правителството мерки за фотоволтаиците, за намаляване на вредните емисии, за бъдещето на зелената енергия от възобновяеми източници, необходимостта от трансформация на индустрията и предвидените за бъдещето мерки в тази посока, давайки големи шансове на Австрия в развитие на екологичните технологии, във увеличаване на инвестициите в железопътен транспорт и облекчаване на населението с въведения „климатичен билет“, който дава възможност за евтин транспорт с всички видове обществени транспортни средства в страната. Предизвикателство пред правителството е и успешното постепенно откъсване от зависимостта от руски енергоизточници, действията на Австрия в тази посока са последователни, заключи Вернер Коглер.