Спешни мерки искат от Асоциацията на капитаните в България. Те са разтревожени от липсата на информация какво прави нашата държава за освобождаването на двамата българи.

"В противен случай това отвличане на кораба не му се вижда края, защото тези политически искания, които отправиха терористите, защото те за мен са терористи, не виждам как могат да бъдат изпълнени", коментира к.д.п. д-р Иван Цонев, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани пред БТВ.

Апел да се осигури безопасното плаване на търговски кораби в района изпратиха до Европейската комисия и Европарламента от европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

"Така, както имаше мисия на ЕС и НАТО в Аденския залив, където патрулираха военни кораби и предотвратяваха нападения на пирати", коментира Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Вицепремиерът Мария Габриел посочи, че всяко публично говорене може да попречи на положителната развръзка. 

„В постоянен контакт сме, има съставен екип в министерството на външните работи, с международните ни партньори, със службите“, коментира Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Според морските капитани трябва да се преговаря първо моряците да могат да разговарят със своите близки.