Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

"Тази година ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета - 3%", каза Василев. 

"Проблемът според мен е, че се показва за трета година, че България може да има 3% дефицит, може да има рекордни инвестиции, истинска социална политика и всичко това да се върже с данъчната политика без да се вдигат ставките на данъците", каза още Василев.

„Повечето критики, които идват, са базирани на философията на „постната пица". Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите на гражданите. Виждате, че задържаме данъчната политика. И работим за инвестиции в държавата", допълни финансовият министър.

„Политиката, която провеждаме от 2021 година досега, е, че няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, трябва да станат по-високи заплатите. В същото време да инвестираме в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да може да дръпне напред и да се вдигне производителността на труда", каза Василев.

Той каза, че няма да се вдига данък „Сгради". И че общините се дава възможност сами да определят данъчната си основа и ставка.