Адвокати от цялата страна излизат на протест срещу Закона за прането на пари. Една от основните причини за недоволството е, че според юристите новият Закон ги задължава да доносничат срещу свои клиенти в нарушение на адвокатската тайна.

Становището на юристите е, че тяхно задължение е да защитават правата и законните интереси на гражданите. Според Конституцията всеки гражданин има право на защита, ако бъде привлечен като обвиняем.

Протестиращите са категорични, че не може от адвокатите да се изисква да издават данни за своите подзащитни, които ще помогнат на обвинението.

Според юристите мерките срещу изпирането на пари не трябва да са насочени към адвокатите, а към боравещите с големи парични потоци банки и консултантски дружества.

Новият Закон квалифицира дейностите като "правни консултации". Адвокатите обаче са категорични, че те не могат да се припокриват с правото на адвокатска защита. Юристите обясняват, че подобно тълкование не дава сигурност нито на гражданите, нито на адвокатите, че служители на ДАНС няма да отидат в канторите им и да поискат информация за техните подзащитни.

Протестиращите ще съберат в 16 часа пред сградата на Висшия Адвокатски Съвет в София, след което ще тръгнат в посока Съдебната палата, където се очаква и да приключат протестните им действия.

Юристите са категорични, че "Ако протестът не е достатъчен, ще се нарича и БУНТ чрез адвокатска стачка".