България е на прага на епидемия от кражба на фирми заради пропуски в Закона за търговския регистър, които улесняват присвояването на чужди активи, предупреждават адвокати.

Поредният случай е от пловдивското село Шишманци, съобщава bTV. Фабрицио Фрески е бизнесмен от Италия, който 14 години обработва 30 000 декара с домати, слънчоглед и пшеница край пловдивското село Шишманци. Преди месец той разбира от Търговския регистър, че фирмата му вече има нов управител, напълно непознат за него.

„Видях веднага, че има беля, отидох до „Икономическа полиция” в Пловдив и пуснах жалба”, разказа земеделецът.

„Веднага направихме проучване, справка. Оказа се, че никой от италианските собственици не знае за тази промяна. След справка в Търговския регистър видях, че е представен един неистински протокол от общо събрание, с фалшиви подписи, пет на брой”, обясни адвокатът на Фабрицио Фрески Иван Маринов.

Новият управител, без да губи време, разкрива фалшива сметка и сключва първият измамен договор за доставка на 800 тона слънчоглед с фирма от Варна. „Фирмата от Варна превежда пари на сметката на фирмата на този нов управител, този човек взима парите и избяга, 400 000 лв. - сега фирмата от Варна търси от мен пари, защо аз не съм дал слънчоглед”, оплака се Фабрицио Фрески.

Фалшивият управител на фирмата е 35-годишният Младен Василев. От Търговския регистър става ясно, че мъжът е участвал в управата на девет фирми.

„С какво се е занимавал не знам. Имах някакви съмнения, защото ходеше със счупен крак, после със счупена ръка, с гипсове. Нищо повече не мога да ви кажа. Само от полицията идваха да го издирват”, разказа съседката Венета Киркова.

Оказва се, че този вид измама не е изолиран случай. Затова бизнесмени от цялата страна настояват за промени в Закона за търговския регистър.

В началото на годината фирмата на Павел Стоименов също е открадната с лекота, а земите му край Плевен - разпродадени. „Законът за вписване трябва да става чрез нотариус и нотариусът да проверява истинността на документите, да се иска декларация за платени данъц и такси”, настоява бизнесменът.

„Аз утре ще направя фалшив подпис, никой не проверява, няма нотариуси, дава с електронен подпис в Търговския регистър, утре аз ставам управител на друга фирма, няма проблем. В Италия искат нотариуси, не може така, абсурд”, категоричен е Фабрицио Фрески.

Според адвокати, основният проблем е, че промените в Търговския регистър могат да се извършват по елекронен път. „С една ножичка, лепило и бял лист може да апликирате каквото си искате, да го сканирате чрез скенер и компютър и да го пуснете чрез адвокат в Търговския регистър, да се впишат промените”, обясни адвокатът на италианския предприемач.

От Агенцията по вписванията признават, че всеки месец се правят опити да бъдат откраднати по десетина фирми. Собствениците обаче, сами трябвало да опазват фирмите си. „Това е вече отговорност на самия собственик на фирмата - да направи тези проверки и да си защитава собствеността, вие като излизате от вас сигурно проверявате дали сте заключили своя дом”, коментира изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спирдонов.

От агенцията посочват, че документите, пристигнали по елекронен път, няма как да бъдат проверени дали са истински, тъй като служителите не са полицаи или графолози.

Засега единственият сигурен начин собствениците да опазят фирмата си е да се абонират за SMS известяване. При всеки подаден документ за промяна във фирмата ще получават SMS. Парадоксът е, че от 40 000 регистрирани фирми в България собствениците на едва 4000 са се абонирали за това.