До 7-ми септември включително, Пампорово и Смолян са домакини на седмото поредно издание на ендуро състезанието „Елевейшън 999“.  Някои от най-добрите родни състезатели ще премерят сили в едно от най-трудните и интересни събития в планинското колоездене за годината, като записаните към момента са над 80 човека от всички краища на България и съседна Гърция.

Ендуро дисциплината в планинското колоездене представлява комбинация от умения за спускане през пресечена местност и разнообразен техничен терен с високо ниво на издръжливост и физическо натоварване, като добива все по-голяма популярност в световен мащаб през последните няколко години.

„Елевейшън 999“ ще протече на две основни фази – на 5 септември състезателите ще тренират по трасетата, а в неделя и понеделник на 6 и 7 септември ще се проведат финалите валидни за 2 и 3 кръг от Българските Ендуро Серии. Победители в цялото състезание ще станат тези участници, които са дали най-добро общо време в двата състезателни дни и всичките 8 на брой специални етапи.

Състезателните отсечки, по които ще се засича време на участниците са с обща дължина над 26 км и близо 3000м отрицателна денивелация, а трансферните отсечки, по които състезателите ще трябва да се придвижват на самоход, за да достигнат до стартовете на специалните етапите са с обща дължина от още близо 25 км. Трасетата за състезанието са разпръснати из цялата планина в зоната на Велопарк Пампорово и горите над град Смолян, като включват множество стръмни, скоростни участъци, корени, камъни, скокове и всякакви други естествени и изкуствени препятствия.

Участниците в състезанието са разделени в общо 5 отделни категории по пол и възраст, а за всички победители има подготвен паричен и предметен награден фонд осигурен от партньорите на събитието. Състезанието носи точки за националната ранглиста, като за първи път двата състезателни дни ще важат за два кръга от Българските Ендуро Серии. Следващите кръгове от турнира ще бъдат в края на септември и средата на октомври в Петрич и Враца.