Погребението на Иван Томов, който загина при слизането от връх Лхотце, ще бъде на 9 юни в Русе, съобщи пред „Монитор“ бащата на починалия  алпинист ЮрийТомов.

Опелото ще започне в 12:00 часа в катедралния  храм „Света Троица“, където русенци ще могат да си вземат последно сбогом с Иван.

Погребениетоще е в 13:00 часа в гробищния парк „Чародейка“.

Тялото на Иван Томов ще пристигне в Русе днес. Погребението е дни по-късно, за да могат негови приятели от Великобритания и Русия, които искат да се поклонят пред тленните му останки, да организират пътуването си до Русе, обясни Юрий Томов.

В момента в непалскатас толица Катманду е приятелката на Иван – ЯниславаГеоргиева, за да уреди документацията по освобождаването на тялото и по транспортирането му до България.

Родителите на Иван – Юрий и Валентина, и сестра му Лиза изказват огромната си благодарност към хората, които са били съпричастни към болката им.

„Искам да изкажа благодарност и към журналистите, които бяха не по-малко съпричастни в този труден за нас момент“, каза Томов.

35-годишният русенски алпинист загина на 17 май, след като покори връх Лхотце. За да се свали тялото наИван от височина 7850 м, където смъртта го застигнала, родителите му организираха кампания за набиране на 70 000 долара, необходими за трудната и рискована акция. Цялата сума обаче бе осигурена от ГЕРБ.