72 убити и 1 126 ранени. Това е черната статистика на катастрофите за изминалата година. На територията на ОД на МВР – Пловдив са станали общо 895 пътни произшествия. В сравнение със същия периода на 2013г. броят на  катастрофите с 21 по-малко, но броят на убитите е увеличен с 21. Пострадалите пешеходци са 231, като 18 са загинали, а 213 ранени . Тези стойности са над средните за последните 10 години.

В град Пловдив са загинали осем пешеходци, а 136 са с различни наранявания. Двама са загинали и 17 са ранените поради допуснато нарушение от пешеходеца – неправилно пресичане или внезапно слизане на платното. За останалите 6 убити и 119 ранени причината е отнемане предимство на пешеходец, неправилно движение на заден ход, несъобразена скорост.

В селищата от областта са загинали седем пешеходци - три в Асеновград, по един в Ново село, Първомай, Раковски и Отец Паисиево. С различни наранявания са 70. В 71 от катастрофите причината е в извършено нарушение на водач: скорост, предимство, неправилно движение на заден ход. В 3 ПТП пешеходците са пострадали поради извършено от тях нарушение – внезапно слизане или пресичане на уличното платно.

Трима пешеходци са загинали и други 7 ранени са с различни наранявания на път от републиканската пътна мрежа или общински път: на АМ Тракия – 4 ПТП с 2 убити и 2 ранени; на път І-8 – 1 ПТП с 1 ранен; на път ІІ-56 – 2 ПТП с 2 ранени; на път ІІ-86 – 1 ПТП с 1 ранен, на общински път 2 ПТП с убит и ранен.

Само за първите 9 дни на месец декември при ПТП са пострадали 33 пешеходци – 3 са загинали и 30 ранени предимно поради допуснато нарушение на водач, само в 1 от случаите се касае за внезапно слизане на уличното платно от пешеходеца. Двама са загинали /на бул.”Христо Ботев” и бул.”Васил Левски”/ и 17 ранени в град Пловдив. В селищата от областта са ранени 8. Един е загинал на път III-375 и 5 са ранени на други пътища от републиканската мрежа.

TrafficNews.bg