Според ново национално проучване 63% от българите искат да се ваксинират. Преди имунизационната кампания този процент е бил едва 30%, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Благодаря на всички българи, които повярваха в науката”, каза Ангелов в Бургас. Той заяви, че научните изследвания, че ваксинираните могат да бъдат приносители са се оправдали. Здравният министър даде подробности за дома за възрастни хора, където има положителни с втора игла на „Пфайзер”.
„От 31 положителни, 14 са ваксинирани с втора игла, само при двама има леки симптоми – температура и кашлица.  Това означава, че ваксинираните могат да са преносители. Ваксината на AstraZeneca пази на 100% от тежко протичане на вируса и хоспитализация”, каза проф. Ангелов.

Относно мерките – дали ще бъдат удължени във времето здравният министър заяви, че всеки ден се правят малки крачки и се гледа ситуацията на 12 часа.

„Не искам да правя  прибързани изказванията, полагаме ежеминутни усилия в битката с вируса. Следим ситуацията”, каза още здравният министър. Той допълни, че днес ще се вземе решение и как големите нехранителни хипермаркети могат да организират дейността си, за да работят.

Костадин Ангелов: Все повече родилки са в тежко състояние с COVID-1974% от леглата за лечение на коронавирус у нас са заети, каза здравният министър