Все повече родилки у нас са в тежко състояние с COVID-19, като се налага да се прави спешно цезарово сечение, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещение в Бургас.

„Едно нещо ни тревожи, което го нямаше по време на втората вълна. Родилки са в тежко състояние с COVID-19. Има такъв случай тук в Бургас, жена е била с положителна пробва, като постъпва в болница след 10 дни домашно лечение. Наложило се е спешно цезарово сечение. Има още два случая на бременни с COVID-19,които са в по-леко състояние”, каза здравният министър. Той каза, че има още няколко подобни случая, поради това ще се направи специализирано звено към Министерството на здравеопазването, координира лечението на родилки с положителен тест на територията на страната. Всички деца,които са родени по спешност при такива случаи са добре.

Здравният министър каза още, че има все повече млади хора, които постъпват в болница с COVID-19, което също досега не е било отчитано. Към днешна дата от 12 097 легла за ковид болни,74 % са заети, а интензивните легла са 69% заети от 1063.

„Издали сме заповед да се разкрият навсякъде легла, където ситуацията е по-тежка. Никой няма да остане без лечение. Системата ще издържи”, каза още проф. Ангелов.