420 проби са били изследвани в референтната лаборатория в Стара Загора. От тях 126 са били на контактен медицински персонал, заяви д-р Сийка Димчева от РЗИ. Това означава, че средно на ден в Пловдив се вземат по 21 проби.

На въпрос кога ще бъде отворена лабораторията в Пловдив проф. Карен Джамбазов отговори: 

„Колкото повече опции има за изследване на всички, които е необходимо, толкова било по-добре. По отношение на лабораторията, имаме към момента уверение, че апаратурата за диагностика  ще бъде доставена на 6 април, сградата е в процес на активен строеж. Надявам, се на 7-8 април всичко да е готово,  а до към 10 април да работим”, каза проф. Джамбазов.

В Пловдивска област диагностицирани с COVID-19 са 21 пациенти, от които хоспитализирани са 12, а другите са на домашно лечение. Един от тях е в тежко състояние за интензивно лечение в Инфекциозна болница, заяви д-р Сийка Димчева от РЗИ. Заразените медицински лица са 8.  Тя допълни, че под карантина са 2959 души в областта.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов заяви, че състоянието на легловата база в Инфекциозна болница е  динамичен процес . Когато леглата  се запълнят се опитва към следващото ниво на хоспитализиране. В момента има редица пациенти, които чакат пробите за наличие на COVID-19. При отрицателен резултат, те ще бъдат освободени. Очаква се скоро да се разкрият и 36 нови легла.

Очаква се скоро да се освободи и Неврохирургията в УМБАЛ „Св. Георги” да бъде отворена.