Ниското доверие в политиците е съществена пречка пред реализирането на мерки срещу речта на омразата. Огромното недоверие в политическата класа ограничава хоризонта за това откъде да дойде лидерството, което да измисли политики срещу тези негативни прояви. 
Това е един от изводите на изследване на "Отворено общество" "Обществени нагласи спрямо речта на омразата в България през 2014 година", представено днес. Данните показват, че 32% от анкетираните асоциират престъпник с политик, над 20% с човек от ромското население, а над 10% - свързват думата със скинхед, пише "Дневник".

Според изследването още, че най-често речта на омразата се разпространява от политици и журналисти, най-често тя достига до хората през телевизиите.

Основните изводи от проучването показват още:

- явлението "реч на омразата" е широко разпространено у нас – през изминалата година близо половината от българските граждани са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а всеки четвърти е чувал изказвания, които според него могат да доведат до използване на насилие срещу техни представители.

- речта на омразата е явление, което не се разпознава като отделен проблем от гражданите. Те не различават враждебното говорене от общия фон на агресивни и злонамерени политически изказвания, показва още изследването. 

- все повече обществените групи са възприемани като обект на реч на омразата и за които има най-голяма вероятност да станат жертви на престъпления от омраза. Миналата година най-заплашени са били ромите, турците и хомосексуалните. Тази година вече заплашени са мюсюлманите и чужденците.
Отчетено е, че през 2014 г. разпространението на речта на омразата срещу чужденците  се е увеличило - от 5 на 20%.

"Проблемът е несъмнено свързан с притока на бежанци и имигранти в страната като резултат от продължаващия военен конфликт в Сирия и засяга по-остро областите около София и южните части на страната. Като причина може да се посочи и неподготвеността на институциите да посрещнат тази вълна", заяви Иванка Иванова от "Отворено общество", която представи изследването.

- около 60% от анкетираните смятат, че

прокуратурата трябва да преследва политици и журналисти, които изразяват публично неодобрение,

омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а 67% смятат, че прокуратурата трябва да преследва проявите на агресивен национализъм. И по двата въпроса има около 7% намаляване на подкрепата за наказателно преследване спрямо резултатите от предходното проучване. Освен това според Иванка Иванова това е пасивна подкрепа, защото около половината от участниците в изследването биха докладвали за случаи на реч на омразата.

"Сравнително рядко в общественото  пространство се говори за успешни разследвания. Прокуратурата и полицията предпочитат да не разследват омразата в престъплението. Повечето такива досъдебни производства се водят за хулиганство. Успешната политика трябва да включва окуражаване на гражданите да съобщават за такива явления", заяви още Иванка Иванова. По думите й в държавното обвинение има вътрешна цензура за започване на разследвания за реч на омразата.

На представянето на изследването е бил поканен представител на държавното обвинение, но на поканата не е било откликнато. Там беше правосъдният министър Христо Иванов, който, попитан от директора на институт "Отворено общество" Георги Стойчев дали залегналият в коалиционното споразумение принцип за противопоставяне на речта на омразата работи, заяви:

"До момента той се прилага зле. Политическата коректност, за която се говори, ми се струва измислено, сложно название на приличието. Не е прилично да се етнизират проблеми и това е въпрос на базово приличие", заяви още Иванов.

По думите на министъра е важно да се ангажира ВСС с проблема колко и кога прокуратурата е реагирала на сигнал за престъпления от омраза.

Иванов заяви, че ще повдигне на заседанието на Министерски съвет въпросът във връзка с изявлението на здравния министър Петър Москов, че линейки няма да ходят в ромските махали, докато не се чувстват сигурни.

TrafficNews.bg