28-годишно момиче се нуждае от бъбречна трансплантация в чужбина. Божидара Павлова от град Божурище се нуждае от подкрепа и финансова помощ, за да живее. Кампанията продължава от пролетта, но нещата се случват бавно и мъчително, споделят близките ѝ.

„През 2006 г., когато е на 11 години животът я сблъсква с коварната бъбречна недостатъчност. Няколко месеца по-късно, през 2007 г. Божидара е включена по спешност на хемодиализа, а след малко повече от година, през 2008 г., тя има късмета да получи своята бъбречна трансплантация в Москва. В края на 2008 г. Божидара успява да пребори тежка цитомегалус вирусна инфекция, след която отключва тежко хематологично заболяване.

През 2009 г. изпада в кома. Отново е спасена в Москва, но следствие на това е изправена пред парализа на двата долни крайника. Състоянието й е стабилно, докато през пролетта на 2022 г., следствие на повторна цитомегалус вирусна инфекция и тежка дехидратация, трансплантираният и бъбрек спира да работи.

На 01.09.2022 г. Божидара отново започва хемодиализа в болница Токуда. Единственият й шанс е бъбречна трансплантация. Средната продължителност на живота на хора на хемодиализа е 3-5 г. Разбира се, зависи от състоянието на пациента, а нейното, за жалост, не е много добро. Божидара няма жив донор. Единственият и шанс е трансплатнация в Беларус.

Прогнозният период на изчакване в нейния случай е 18 месеца. Има оферта от Минский научно-практический центр хирургии, трансплантологии и гематологии през януари месец 2023 г. на приблизителна левова стойност 120 хил. лв. за самата операция и 15 хил. лв. за предварителните изследвания, които трябва да се правят на всеки три месеца в Минск, за да гарантират годността и за трансплатнация в периода от година и половина, в който тя ще чака подходящ за нея нов бъбрек (общо 90 хил за предварителни изследвания в Минск.).

Към тази сума са включени и хемодиализните процедури, които Божидара ще прави, докато е там на изследвания. Стойността на трансплантацията + предварителните изследвания за година и половина в Минск доскоро възлизаше на приблизително 210 хил. лв. Оттогава обаче мина година, цените са нови, а състоянието на Божидара се влоши, настъпиха увреждания и тя премина през няколко операции, заради това на офертата и предстои актуализация.

Вече два пъти тази година тя беше обявена за неподходяща за извършването на трансплантация. Поради тази причина, през последната година и половина тя се лекува и проследява в турска болница, за да се запаи стабилно състоянието й до трансплантацията. Тялото и е цялото в хематоми. А кръвното и налягане е често неконтролируемо и достига над 220/140. Заедно с това сърцето, белият и дроб и съдовата й система също са сериозно увредени от хемодиализата. Страда и от остеодистрофия,  разрушаване и деформиране на костите, а болките са нетърпими. През лятото се пребори и с онкогинекологично заболяване. Проблем е и това, че първият и трансплантиран бъбрек е все още в нея. Той не може да бъде издаден, заради сраствания и рискът от такава операция би бил твърде голям. Същевременно обаче, той е чужд орган, а освен това той не работи и създава усложнения.  Друг разход е необходимостта от частна линейка, която да превози възможно най-бързо Божидара от летището във Вилнюс (Литва) до болницата в Минск (Беларус).

Чакаме актуализирана оферта от болницата в Минск, не знаем с колко точно ще се повиши цената. Не знаем и каква ще е точната стойност на допълнителните разходи по лечението и поддържането на живота на Божидара през следващите 18-20 месеца, в които чака трансплантация, но ако съдим по разходите през последните две години - около 100-120 хил. лв., разказа близък на Божидара, който е от организаторите на кампанията за спасяване на живота на младата жена. Във всеки един ден животът и виси на косъм. Нека да я спасим, преди косъмът да се скъса! Моля Ви! Тя го заслужава", пишат организаторите на дарителската акция в помощ на младата жена.

Можете да подкрепите кампанията за трансплантацията на 28-годишната Божидара Павлова чрез:

Титуляр: Божидара Павлова

Основание: Дарение

УниКредит IBAN: BG27UNCR70001598046163

Изипей IBAN: BG52ESPY40040023204421

PayPal: www.paypal.me/BozhidaraP

Revolut: @bozhidara16