Служебният кабинет работи в пълна мобилизация отвъд партийните линии, за да помогне на малкия и среден бизнес чрез Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и да подкрепи хората. Провеждаме мобилни приемни в редица областни градове в страната с цел популяризиране на процедурите в помощ на бизнеса. Пари има и те ще стигнат навреме до гръбнака на българската икономика – микро-, малките и средни предприятия. Това заяви в Смолян министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на мобилна приемна с областния управител Стефан Сабрутев, на която присъства и началникът на кабинета на министъра – Красимир Якимов.

Министър Пулев подчерта огромния интерес от страна на фирмите към първата отворена процедура по ПВУ за технологична модернизация. „Тя надхвърли нашата амбициозна цел да достигнем до 1200-1300 компании. Над 2500 са подадените проектни предложения за близо 634 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Кандидатстването приключи на 21.09, а бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв., които са насочени именно към микро-, малките и средни предприятия“, заяви Пулев. 31 компании от Смолян са кандидатствали по нея, стана ясно по време на брифинга.

Той информира, че Министерството на иновациите и растежа (МИР) отваря до няколко седмици и втората мярка за бизнеса по Плана за възстановяване. Тя е с бюджет 30,6 млн. лв. и е за киберсигурност и ИКТ решения. С мярката предприятията ще могат да си направят уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за управление и др. Българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране, стана ясно от думите му.

Предстои отваряне за кандидатстване и по третата мярка за бизнеса по ПВУ – тя е за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии). Бюджетът е в размер на 200 млн. лв., а четвъртата е за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

Само по линия на Министерството на иновациите и растежа по ПВУ до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз от следващата година МИР ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании. Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв. са почти завършени и в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв. предстои да бъде изпратена до дни.

„По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за област Смолян са сключени 48 договора на обща стойност на безвъзмездна финансова помощ над 25 млн. лв. Отделно по мерките за преодоляване на последствията от COVID-19 в областта са сключени 367 договора на обща стойност на безвъзмездна финансова помощ над 8 млн. лв.“, коментира заместник главният директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към МИР Калин Маринов.

Той подчерта, че компаниите в Смолян могат да се възползват от предстоящата процедура за ИКТ решения, която е подходяща за фирмите от областта, както и от процедурата за възобновяеми източници.

На мобилната приемна стана ясно още, че от общо 5183 предприятия в област Смолян – 4798 са микро- предприятия, a министърът добави, че именно микро- и малкия бизнес са грижата на държавата в условията на криза.