Обилен сняг вали в половин България. Най-бързо снежната покривка трупа в планините. В Пампорово вече натрупа 25 сантиметра, а на хижа Здравец около 15 сантиметра сняг. Вали на Боровец и Цигов чарк. В Пловдив дъждът премина в сняг. Към този час сняг има само по колите, но все още не се образува покривка на пътя. 

Магистрала Тракия между София и Пловдив в района на тунелите е заснежена, съобщиха читатели на TrafficNews.bg. Снегорините вече работят на аутобана. 

Междувременно от пътната агенция предупредиха шофьорите да се въздържат от пътувания тази нощ заради обилния снеговалеж. Необходимо е автомобилите да са с подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е необходимо, и да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“, посочват още от АПИ.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за пътуване при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини, съобщават още от агенцията.

Жълт код за обилни снеговалежи е обявен за утре в три области на Южна България - Смолян, Кърджали и Хасково. През идната нощ и утре до обед главно в Родопите се очаква образуване на нова снежна покривка до около 25 cm. 

Очаква се утре валежите да се усилят в почти цялата страна заради преминаването на плитък циклонен вихър. Валежите постепенно ще започнат да спират от югозапад от утре, а в средата на седмицата ще е студено, но вече без превалявания.