24-ма души са арестувани при спецакцията на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково заради срещу проповядването на война. Сили на полицията, жандармерията и ДАНС проведоха във вторник мащабна операция срещу екстремизма на територията на страната.От операциите в посочените градове срещу първоначално са били задържани 140 души, от които накрая в ареста са останали 24.  Както TrafficNews.bg писа в Пловдив са разпитани над 80 души. Над 40 адреса са претърсени в рамките на акцията,която е срещу проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, и проповядване на война. Намерени са флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, свързани с радикален ислям и "Ислямска държава". Някои от задържаните опитали да изхвърлят флашките в тоалетната. 
Службите са ги следили няколко месеца. Претърсени са десетки адреси, иззети са доказателства за проповядване на антидемократична идеология, което се наказва с до 3 г. затвор или глоба до пет хиляди лева. За пропаганда за война пък се предвиждат до 8 г. решетки.

Над 300 служители на МВР са командировани за мащабната антитерористична операция, която се провежда на различни места в страната, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
"Изпратил съм необходимите служители, само командированите служители са над 300, и отделно имаме участие на местните структури. На определени адреси са проведени всъщност обиски, претърсвания и изземвания. Търсени са забранени предмети. Иззети са съответните веществени доказателства, но за всичко останало компетентната структура е прокуратурата", посочи Лазаров.

TrafficNews.bg