90 видеокамери ще опасват входно-изходните артерии на Пловдив до края на месеца. Това съобщи пред  журналисти директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков.

 Приключил е периодът на тестването на камерите, очаква се предаването им от фирмите изпълнители. Проектът е съвместен на община Пловдив и Областна дирекция на МВР.

 „Камерите са поставени на 11 места в града, а след Нова година броят им ще бъде увеличен, тъй като в момента някои пътни ленти не са покрити“, каза Илков. Това е предвидено в бюджета за 2018 година. По думите на Илков постигнато е много добро качество, а камерите ще бъдат изключително полезни за работата на полицията.

„В ход е и реализирането на по-голям проект, който касае покритие с видеонаблюдение на цялата Пловдивска област“, каза още старши комисар Илков. „Направили сме първите стъпки, но тепърва трябва да осигуряваме финансирането”, добави той. По думите му направен е мониторинг на цялата област и има подписан меморандум между общините, чака се финансирането, за да започне изграждането на видеонабюлдението.

Във връзка с откритата днес нова приемна на полицията в Шекер махала старши комисар Атанас Илков каза, че засега се предвижда там да работят пет души – младши районни инспектори, оперативен служител и патрулиращ полицай, който обслужва района. Режимът на работа ще бъде от 8:30 до 17:30ч., като във вечерните часове ще има патрулиращ полицай в района на полицейската приемна, така че да е видимо полицейското присъствие.

На по-късен етап, когато приключат обявените конкурси за нови служители, броят на полицаите в това управление ще бъде увеличен. На новата приемна са монтирани 4 видеокамери, като сигналът им е изнесен в 3-то РУ на МВР.