Вертолети и самолети ще прелетят над София, армията с генерална репетиция

Военен парад тази година няма да има

София 05.05.2021 08:09 966 1
Вертолети и самолети ще прелетят над София, армията с генерална репетиция

Генерална репетиция на българската армия преди Деня на храбростта – 6 май, се очаква днес. Вертолети и самолети от състава на Военновъздушните сили ще изпълнят съвместни полети с прелитане на малка височина над площад „Св. Александър Невски“.

Генералната репетиция на представителните части на Българската армия, които ще участват във водосвета на бойните знамена и знамената-светини в празничния ден ще се проведе от 9.30 ч. на 5 май 2021 г. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Репетицията ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Тези, които желаят да наблюдават мероприятието, ще имат достъп през контролно-пропускателни пунктове, организирани при ул. "Раковски" и ул. "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на събитията, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им.

Денят на храбростта и празник на Българската армия през тази година ще бъде отбелязан с няколко прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки за опазване на здравето на хората. Те включват водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София и демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната.

Акценти

Изпрати новина