Протестиращи полицаи изпълниха площада пред Народното събрание.

Униформените настояват за 20-процентно увеличение на възнагражденията и по-добри условия на труд. Служителите на МВР не са доволни от заложените средства в Бюджет 2022 г., който предстои да бъде приет на второ гласуване от парламента, съобщи Glasnews.bg.

Според тях законопроектът за държавен бюджет на Република България за т. г. "по никакъв начин не отразява конкретните потребности на българските граждани по отношение на тяхната сигурност и безопасност, както и не предвижда мерки, които да гарантират достоен труд и заплащане на служителите в МВР".

"Реформата в системата на МВР не се случва от години въпреки обещанията на всички управляващи, ние сме тези, които излизаме първи и обявяваме исканията си, защото нашият труд не се цени, особено в момента", заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Последното увеличение на заплатите е било преди 2 години, с 30%, в някои държавни структури.

"В проекта за бюджет 2022 не са заложени такива пари. Нямаме никаква комуникация обратна с министерството, не знаем нищо за проектите 2023-2024 година", посочи още Тенев.

Протестът в София е подкрепен и от служители на реда в други големи градове. Някои от тях пътуваха до столицата за голямата демонстрация.

В протестното шествие се вляха и пожарникарите, които също имат възражения срещу тазгодишния бюджет и вчера протестираха.