Седмица след избухването на скандала около „Пирогов“, който отново разклати отношенията в некоалицията (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ), двете страни в конфликта се срещнаха за разговор. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков се срещна с директора д-р Валентин Димитров и част от екипа на лечебното заведение.

На срещата са били обсъдени финансовите проблеми на болницата и необходимостта от промяна на статута ѝ на търговско дружество.

Все още се чакат данните от проверката на Агенцията за финансова инспекция и прокуратурата. Именно от тях ще стане ясно дали действително директорът на най-голямата спешна болница е допуснал нарушения или министърът е сбъркал в преценката си.

„Видях се с голяма част от екипа на „Пирогов“. Смятам, че им дължа това, дължа го и на д-р Димитров в някаква степен. Досега, извън срещите през медиите, не сме разговаряли. Сега направихме един откровен диалог, в който обсъждахме проблемите на „Пирогов“ и всичко, което трябва да се случи, за да се укрепи болницата, за да продължава да работи за доброто на софиянци и на цялата страна“, обяви след срещата Хинков.

„Пирогов” е в добро финансово състояние и е стабилнa. Относно нашия задочен конфликт, разминаването с Хинков, има оторизирани органи. Аз нямам притеснение, ще изчакам да преминат всички проверки, които са извън структурите на МЗ. Ако съм извършил някакво нарушение, съм достоен човек и ще си понеса наказанието за това”, заяви Димитров.