Техническите паспорти на сградите вече са задължителни и всички собственици трябва да се сдобият с такива до края на следващата година. Ако например притежавате стандартен апартамент от 60 квадрата в жилищен блок, строен преди 1999 година, трябва да приготвите между 240 и 480 лева за важния документ. Причината е, че в момента фирмите, които правят обследването, взимат между 4 и 8 лева на квадратен метър. Сградите, строени след 2007 година, имат обследвания. За тях ще е необходим само документ от общината.

У нас най-много жилища има в панелните блокове. Те самите са общо 18 900 и са разположени в 120 жилищни комплекса. На какви изисквания трябва да отговаря един технически паспорт? Там ще присъстват следните характеристики за дадена сграда: механично съпротивление; устойчивост и безопасност при пожар; хигиена и здраве; околна среда; достъпност и безопасност при експлоатация;

Ако до края на 2022 г. собствениците на жилища останат без технически паспорт, общините ще възлагат услугата на фирми по свой избор. Енергийните експерти твърдят, че техническият паспорт е важен: „Ще се разбере сградите ни дали са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна безопасност, колко са коректни нашите наематели и комшии“, заяви Валентина Узунова от камарата на енергийните експерти.

Процесът на паспортизация обаче е дълъг. Нужни са консенсус на живущите в блока за парите, фирмата, огледите, време за доклад от специалисти, а понякога и ремонти на тръби, дограми и кабели.

„В този доклад се определят и срокове, в които тези недостатъци трябва да бъдат отстранени. Времето ще покаже възможността на хората дали ще могат да се справят с тези определени от доклада мерки“, каза Мартин Димитров, председател на УС на Националната асоциация на домоуправителите, пред БиТиВи

Домоуправителят Мартин Димитров прогнозира, че фирмите за паспортизация ще имат работа и по вече санирани сгради. „Много от хората не са допуснали при самото саниране да се подменят някои тръби, ел. инсталации и фактически вътрешното състояние на сградата не е много задоволително, така, както отвън“.

Експертите предупреждават да внимаваме за измамници: „Ще има спекулиране с цените. Ще има много комисионери. За якостта на арматурните връзки трябва да се направят изследвания. В България има 6 или 7 машини за безразрушително изследване. как всички блокове ще направят изследване с тези машини? Значи или ще се направи фалшификация и ще се вземат едни пари, или трябва да има график за тези машини“, заяви Валентина Узунова.

Държавата ще изготви единен публичен регистър за техническите паспорти на строежите.