Метанът ще стане най-скъпото гориво на пазара, ако се върне старото облагане за пропан-бутан, каквото намерение обяви финансовото министерство, казват експерти. Скокът ще е с до 35 стотинки, пресмятат от бранша. Поскъпване ще има и при газа след предложението от министерството на финансите след 1-ви юли да отпадне намалената ставка от 9% за природния газ. По-скъпи горива и спад на потреблението – това очакват собственици на бензиностанции, ако ставката на природния газ се вдигне от 9 на 20%. 

Според Венцислав Пенгезов - собственик на бензиностанция „пропан-бутанът е социално гориво, даже някои му викат горивото на бедните, то е най-екологичното….би трябвало да бъде стимулирано”.

От Българската петролна и газова асоциация обясняват, че ако предложението на финансовото министерство бъде одобрено, поскъпването ще е с около 20-30 стотинки.

Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация призова да се премахне нулевата ставка на втечнения нефтен газ, нулевата ставка за метана. Практически това означава – 24 ст. увеличение на пропан-бутана и около 35 ст. на метана на килограм. „Това ще бъде в цифри изражението за потребителя. По отношение на държавния бюджет това са около 110 милиона годишно в хазната”.

„При бензина и дизела няма причина за рязък скок на цените”, смята Бенчев и припомни, че скоро се очаква да бъде публикуван европейски регламент за търговия с емисии в транспорта и в сградите.

„Механизмът ще бъде подобен на този във въглищните централи. Това означава, че за литър гориво вероятно ще се плащат допълнително около 80-90 стотинки”, каза Бенчев.

Предложенията за данъчни промени на Финансовото министерство ще бъдат предложени на новия парламент.