Единодушно на първо четене, след дебати,  парламентът прие промени в изборните правила, внесени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", сред които - гласуване само с машини, видеонаблюдение при отчитането на резултатите, гласуване по пощата в чужбина, отпадане на ограничението за секции извън ЕС, район "Извън страната", но след преброяването т.г., нова Централна избирателна комисия, избрана по процедура на президента по предложение на партиите в националния, но не и в Европейския парламент.

При предсрочен вот българите зад граница няма да могат да гласуват с преференции и да издигат свои кандидати. Създаването на изборен район в чужбина се отлага, след като бъдат официално оповестени резултатите от националното преброяване на населението. То трябва да се проведе в периода от 7 септември до 3 октомври 2021 г.

Първоначално за законопроекта гласуваха единодушно 212 народни представители, но от ГЕРБ - СДС поискаха прегласуване с мотива, че Станислав Трифонов не е гласувал. При повторното гласуване "за" законопроекта гласуваха 210 народни представители, без "против" и с 1 "въздържал се", с което той бе приет.

От партията предлагат също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и изцяло въвеждането на машинния вот. От "Има такъв народ" предлагат още Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации. След преброяването ще се извършат и промени в броя и разпределението на мандатите в многомандатните изборни райони. Ще бъде премахнато изискването броят на мандатите в районите да не може да бъде по-малък от четири.

На второ четене обаче се очаква да бъде прието със сигурност видеонаблюдението при отчитането на резултатите от изборите и само машинно гласуване, за което се обявяват не само новите партии в парламента, но и БСП и ДПС. Сега ГЕРБ подкрепи всички законопроекти и ако действа така и на второ четене, ще има и мнозинство за гласуване по пощата в чужбина. Другите стари партии обаче са против.

Пропорционалната избирателна система ще бъде заменена с мажоритарна за следващите редовни парламентарни избори. Такъв окончателен ангажимент поеха от ИТН на дебата по промените в Изборния кодекс. Аргументът им да се откажат от основния си приоритет като партия е, че настоящото 45-о Народно събрание вероятно няма да има дълъг живот, а преходът към мажоритарен вот изисква дълга и сложна подготовка. Обещанието направи Ива Митева, председател на парламента, докато коментираше внесения от ГЕРБ-СДС законопроект за въвеждане на мажоритарен вот. "Ние сме за мажоритарна система, както пожелаха българските граждани, но не по този начин. Това, което се предлага от ГЕРБ-СДС, е несериозно", заяви Митева. И започна да изброява недостатъците на проекта: - не изяснява кой е органът, който ще отговаря за изборите в чужбина. - предвидено е в рамките на 31 районни избирателни комисии да се образуват 234 едномандатни избирателни района - "Това е нонсенс да образувате избирателни райони в районни комисии. Това предполагам, че е взето от смесената изборна система", изтъкна шефът на парламента. - предлага се границите на изборните райони да се определят от президента - "Много странно решение. Как президентът на републиката ще очертае границите на изборните райони?", заяви се Митева.

Едномандатните изборни райони в чужбина са фиксирани на шест - "Предполагам, че сте хвърлили зарчето и то е паднало на цифрата шест. Не знам дали въобще разполагате с данни колко българи живеят извън страната. Те са над 1.5 милиона. Как определихте тези 6 мандата за 1.5 млн. български граждани?", коментира тя. - проектът съдържа и съвсем непонятни неща, като това президентът да определя и многомандатни изборни райони - "Какви многомандатни райони има в мажоритарна система? Това явно отново е останало от една смесена система, която сте я ползвали като основа", каза Митева. А накрая заключи: "Тук виждаме абсолютно неблагоразумно направена изборна система, непознаване на международните стандарти и непознаване на изборната система и мажоритарната система." Скандали и взаимни обвинения между ГЕРБ и Има такъв народ От ГЕРБ отвърнаха на критиките с яростна атака. "Оставам с впечатлението, че през 2017 г. ние от ГЕРБ сме искали мажоритарната система и ние сме направили референдума. Г-н Йорданов искаше за една вечер да се внесе в пленарната зала и да се приеме мажоритарната система", обяви бившият шеф на парламента Цвета Караянчева. И посочи, че на сайта на "Шоуто на Слави" продължава да присъства карта с готово изборно райониране. "Имате готово райониране и не виждам къде е проблемът. На второ четене ще го входираме. Защото трябва да знае българският народ кой влиза в политиката, за да лъже, само и само да седне на депутатските банки", завърши Караянчева. 

Ние на популизъм няма да се подаваме. Да, 2017 г. беше внесен законопроект, но с пълното съзнание, че няма да се приеме. Не на нас този популизъм, г-жо Караянчева", отвърна Митева. И обеща, че в преходните разпоредби на законопроекта на ИТН ще бъде записано, че пропорционалната система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. Намеси се и  Тошко Йорданов, който оглавява парламентарната група на ИТН. "Ще говоря пределно простичко, за да ме разберете средната част на залата", обърна се той към герберите. "Вероятността да има предсрочни избори е огромна. Това райониране, което го показахте, го правихме преди 4 години и то не е актуално - нито има преброяване на населението, нито някой знае колко българи живеят в съответните области, включително колко живеят в чужбина. Ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че да бъде максимално честен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи. Ако се стигне до предсрочни избори, ние не можем да си позволим да работим по този смотан, некадърен и вреден Изборен кодекс, който в момента имаме", заяви Йорданов. И допълни: "Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме мажоритарна избирателна система, да има някакво правителство и вие да си кльоцате в парламента. Ние нямаме желание да ви даваме това време. Ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да бъдат максимално честни."

Срещу него се изправи депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. "Разбрахме, че сте лъгали през цялото време." Той припомни, че след вота през 2009 г., следващите редовни парламентарни избори са били чак сега - през 2021 г. "До 2030 г. или 2040 г. дали ще има редовни избори, за да въведете мажоритарна система, и дотогава ли ще го карате на тази струна?", попита той Йорданов. В същия дух се изказа и съпартийката му Росица Кирова, която обяви, че навремето е събирала подписи в подкрепа на допитването на Трифонов, и заяви: "Тези, които са инициирали референдума, не са имали почтени намерения.

Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс се очаква да е другата седмица, тъй като беше даден срок от три дни за предложения между първо и второ четене. По неофициална информация партиите бързат да приключат с промените в изборните правила, тъй като вероятно правителство няма да се състави и ще се върни към предсрочни избори през юли.