Коронавирусът мутира 4 пъти по -малко от вируса на СПИН и 8 пъти по малко от грипа. Той е по-трудно подвижен в генетично отношение. Но все пак всеки щам на коронавируса мутира 33 пъти на една година. Мутациите са случайни явления. Но  те се превръщат в нов вариант, когато имунизацията не се случва за кратко време, заяви проф. Тодор Кандарджиев на редовния брифинг днес. 

Но хората не бива да се плашат, защото основната защита е клетъчния имунитет. Няма такъв генетичен вариант , на който сегашните ваксини не действат. На някои от щамовете дйстват по слабо- като на английския,южноафриканския,  бразилския и индийския. В националния център следим мутациите много внимателно. Всяка седмица изследваме голям брой проби. Засега имаме 100 процента британски щам, няма южноафрикански и индийски. Но такива има в съседни нам държави. Всеки човек, връщаш се от чужбина, където има такива щамове, трябва да спазва карантина. 

Моля всички като се върнат от чужбина, да не събират още на другия ден цялата рода, посъветва директорът на Националния център по заразни болести. 

България е безрискова зона за туристите, които искат да я посетят. Има критерии за влизане в страната и те се спазват от органите на РЗИ. Ние с по-нисък на строгост постигаме по-добри резултати от редица европейски страни. Индексът на строгост в България е 53.7, а в Германия е 75.5 и въпреки това  там има по висока заболеваемост, коментира министър Ангелов.

Страхът започва там , където свършва информацията. Не бих давал съвети без да са ми поискани, заяви проф. Ангелов на въпроса дали ще препоръча редовните брифинги да продължат и при служебното правителство.