Жълт и оранжев код за опасно време ще бъде в сила в по-голямата част от страната днес. В Северозападна България ще има условия за заледявания и поледици в сутрешните часове, информират от НИМХ при БАН. В 7 области, сред които Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, е в сила предупреждение за обилни валежи. Те ще бъдат по-силни в сутрешните часове. Очакват се до 20-35 mm.

35-65 mm се очакват в югоизточната част на страната. Там е обявен оранжев код за опасно време. 

По морето вятърът ще достигне 14 м./ сек., а вълнението - до 4 бала. 

През деня валежите ще отслабват, в Западна България ще спрат и облачността там ще започне да се разкъсва. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от северсевероизток, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. С него ще продължи да нахлува студен въздух и на места в западните райони ще има условия за заледявания и поледици.

Температурите ще се понижават, в повечето райони максималните ще са между 1° и 6°, по-високи - в източните райони от страната. В Пловдивско минималната температура ще бъде 5, а максималната - 7 градуса. Атмосферното налягане ще е близко до средното и ще е без съществена промяна.

В планините ще е облачно, мъгливо и със снеговалежи. След обяд в масивите от Западна България валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 1°.