Смесен тип обучение и завръщане в класните стаи на ротационен принцип - това е най-обсъждания вариант от здравните власти към този момент. Първи в училище се планира да се завърнат седмите, осмите и дванадесетите класове. От днес пък се допуска провеждането на присъствени изпити и практически занятия, стана ясно по време на брифинг на Министерството на образованието. 

Присъственото обучение ще бъде възможно, единствено ако заболеваемостта остане ниска - под 120 случая на 100 000 души. 

"Всички се обединяваме около идеята, че учениците е най-добре да са в класните стаи, но при определени условия. Ще следим данните и решенията, които ще вземем, ще бъдат въз основа на тях", категорична бе зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. 

Тя даде пример за редуване на класовете в училище - вариантът, който се обсъжда. 

"Условно казано - започват 8-ми, 7-ми и 12-и класове, като две седмици по-късно те ще преминат на електронно обучение, а останалите класове - на присъствено", посочи тя. Не е ясно дали периодът ще бъде двуседмичен. Ротацията ще бъде между посочените три класа и всички останали. Идеята е да не се струпват ученици, обясни зам.-министърът. 

Окончателно решение за връщането на учениците в клас ще бъде взето през следващата седмица.

По време на среща с щаба и здравните власти се е обсъдил и процесът на ваксиниране на учителите. РЗИ-тата ще отговарят за логистиката. Ваксинацията няма да започне едновременно във всички области, а само там, където е приключила първата фаза. Към момента броят на желаещите учители да се имунизират е 21%, като той постепенно нараства.

"Трябва да се преборим. Това е изключително важно - преди да дойде новият щам, да сме започнали ваксинацията", апелира Михайлова.

Доц. Кунчев пък отново заяви, че щамът най-вероятно вече е у нас. Въпросът, по думите му, е какъв процент от новите случаи са на заразени с новата мутация. Към момента повече от половината случаи в Исландия, например, са на заразени с британския щам, обясни той.