Намаляват капацитета на нощни клубове и дискотеки в България на половина като поредна мярка за борба с коронавируса. В тях ще се допуска по 1 човек на 2 кв. метра, като това ще важи за закрито и открито пространство. Това са се разбрали днес на среща здравният министър Костадин Ангелов и представители на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Очаква се мярката да влезе в сила от 00:00 часа тази нощ. 

"Доброволно намалихме броя на хората, които ще влязат, на половина. Самите собственици на заведение това лесно може да го контролират, защото могат да пускат толкова хора колко е квадратурата разделена на две. От страна на властите това също може да бъде проследено дали е спазено", обясни Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България 

Както се контролират магазини и градския транспорт, така ще бъдем контролирани и ние, счита бизнеса. 

Целуване, пиене, ядене и прибиране винаги ще има в компаниите, но нашата цел е да има разстояние между различните компании, посочи здравният министър.

"Проблемът е и нашите клиенти да разберат тези мерки и да спазват дистанция", председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Заповедта, в която ще е облечено новото правило, трябва да излезе тази вечер. 

Следващата седмица във втоник ще има нова среща между двете браншови организации с цел да се оптимизират още мерките.