Заложените от служебното правителство мерки в Плана за възстановяване и устойчивост предвиждат главният прокурор да може да бъде разследван само от обвинители с ранг на прокурори от Върховната касационна прокуратура. Не само за работещи във ВКП, а за всички с този ранг.

Това обясни министърът на правосъдието Иван Демерджиев след заседанието на служебния кабинет.  Той уточни, че Европейската комисия много сериозно е поставила въпроса за отговорността на ръководителя на държавното обвинение и заместниците му, както и обществения контрол върху актовете му.

Предвиден е случаен избор на прокурора, който да води разследването, а също и възможност главният прокурор да бъде отстранен временно от длъжност, докато тече разследването срещу него. 

„Заложено е още разследващият прокурор да има възможност да стане съдия със същия ранг, след като приключи работата си по разследването на главния прокурор. За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията“, обясни Демерджиев.

Според него специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който функционира сегашната структура. Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да извършват тази дейност.